SERENDIPITY

Greetje Bijma, stem
Polo de Haas, piano & synthesizer
Zoumana Diarra, gitaar, kora, balafoon, djembé


SERENDIPITY betekent iets vinden terwijl je zoekt naar iets anders...

Polo de Haas, Greetje Bijma en Zoumana Diarra, drie grote muzikale persoonlijkheden, presenteren onder dit motto een inspirerend programma op basis van nieuwe composities van Polo de Haas, gemengd met bijvoorbeeld een solo op kora of balafoon door Zoumana Diarra of fascinerende boventoonzang door Greetje Bijma en krachtige, ritmische klavierexploraties door De Haas.
Het swingt, het intrigeert, heeft humor en ontroert.

In oktober 2006 trad Zoumana Diarra op in de Polo de Haas Serie in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar ontstond het idee om een trio te vormen. Er is sprake van een bijzondere chemie tussen het vocale wonderkind Greetje Bijma en muzikale duizendpoot Polo de Haas. Bijma produceert met haar vier octaven grenzeloos veel tonen, klanken en geluiden. Van vogels in een badje tot midwinterhoornblazers. Met haar stem schildert ze alles, van Japanse kers tot archaïsch nachtelijk gezang. Pianist/componist De Haas is in vele opzichten haar muzikale evenknie. De Haas heeft zich nooit tot een genre beperkt en heeft zijn sporen verdiend als pianist van zowel het klassieke, eigentijdse als geïmproviseerde en jazz repertoire. Zoumana Diarra kleurt het palet van het trio vol onverwachte, exotische tinten. We sturen u desgewenst graag een opname van het concert in de Beurs van Berlage. Daarop kunt u onder andere een solo op kora horen door Zoumana Diarra en een duet van hem met Greetje Bijma waar ook pianist Polo de Haas zich invoegt. U krijgt dan snel een indruk van de resultaten van deze zoektocht...
SERENDIPITY 

Het programma is beschikbaar vanaf januari 2007 tot juli 2008.
Het kan worden geboekt via Sinus van Egmond, tel.: 0544 37 85 62 save@freeler.nl
of via Ilonka Verdurmen (Stichting ROER), tel.: 020 – 683 05 46 i.verdurmen@hccnet.nl

Nodig: een goedgestemde vleugel, versterking voor synthesizer, kora, gitaar en stem
(zangmicrofoon brengt Greetje Bijma mee). Monitors en spreekmicrofoon wenselijk.

Vraagprijs in overleg nader te bepalen.
Avondvullend programma, ook als lunchprogramma of in een kortere versie te boeken.
Affiches en fotomateriaal beschikbaar.

Zie: www.zoudiarra.com of  www.greetjebijma.nl


BIOGRAFIE GREETJE BIJMA

Greetje Bijma, stem
Greetje Bijma is sinds het begin van de jaren tachtig actief als improviserend zangeres. Met haar soepele stem en haar theatrale kwaliteiten trok ze al gauw nattionaal en internationaal de aandacht.
In 1990 ontving ze als eerste vrouw de Boy Edgarprijs, de belangrijkste onderscheiding die in de jazz
en geïmproviseerde muziek wordt toegekend. Ze werkte in diverse combinaties met Alan Laurillard, Willem Breuker, Marilyn Crispell, Mark Dresser, Polo de Haas en Jasper van 't Hof. In 1992 werd een KRO-productie, waarin ze zich samen met Louis Andriessen liet inspireren door poëzie van Sybren Polet, onderscheiden met de Internationale Prix Italia. In 1993 daagde de organisatie van 'Antwerpen Culturele Hoofdstad' haar uit tot het maken van een soloprogramma voor kinderen. Eind 1998 ging een solovoorstelling van Greetje Bijma in première, 'Songs and Lyrics'. Ze heeft dit programma inmiddels tientallen malen gebracht in theaters en op muziekpodia in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In mei 2004 debuteerde ze in het Lincoln Centre in New York. Een recensent van de New York Times noemde haar "een adembenemende theaterpersoonlijkheid" en roemde haar vocale kwaliteiten. Regelmatig treedt Greetje Bijma op met organist Klaas Hoek onder andere met het programma 'Winterlûd'. Met pianist Polo de Haas gaf zij recitals onder andere in het Concertgebouw in Amsterdam en in het Amsterdamse Zuiderbad.
Zie voor meer informatie haar website: www.greetjebijma.nl

BIOGRAFIE POLO DE HAAS

Polo de Haas, piano
Polo de Haas werd geboren in Amsterdam, studeerde daar aan het Amsterdams Conservatorium bij
Jan Odé‚ en behaalde cum laude zijn solodiploma. Hij zette zijn studie voort bij Jacques Février in Parijs en bij Eduardo del Pueyo in Brussel. Hij verwierf tal van onderscheidingen zoals de Eerste Prijs op het ICC Concours in Amsterdam en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Hij trad op met vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink.
Polo de Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek en heeft ook als componist een aantal werken op zijn naam staan. Hij gaf recitals in Oost- en West Europa, Japan,Canada, Korea, Cuba en de VS. Vele componisten droegen werken aan hem op. Hij werd verder bekend door zijn vele radio en televisie-optredens. Met basklarinettist Harry Sparnaay vormt hij het Duo Fusion Moderne
( Gaudeamus Duoprijs ). Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek werd hij in 1996 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Met zijn jazzkwartet trad hij o.a. op in het North Sea Jazzfestival. Polo de Haas speelde met Han Bennink, Pierre Courbois,
Leoni Jansen, Fred van Duynhoven en bassist Egon Kracht. Daarnaast vormt hij een nieuw trio met stemkunstenares Greetje Bijma en de Afrikaanse musicus Zoumana Diarra. Naast eigentijdse en geïmproviseerde muziek speelt Polo de Haas ook klassieke muziek en presenteert hij jaarlijks zijn eigen concertserie in de Beurs van Berlage te Amsterdam waarbij klassieke, eigentijdse en geïmproviseerde
en niet-westerse muziek gecombineerd wordt met poëzie, verhalen, film, beeldende kunst en exposities. Gasten waren onder andere Hugo Claus, Remco Campert, Tania Kross, Claron McFadden, Han de Vries, Frances Marie Uitti, Tomoko Mulaiyama en Theo Loevendie. Polo de Haas is gespecialiseerd in het werk van Simeon ten Holt en werkte mee aan talrijke uitvoeringen en opnamen van zijn muziek.

Biografie Zoumana Diarra
Zoumana Diarra is in 1960 geboren in Mali. Hij woont sinds 1990 in Nederland en staat bekend als virtuoos op gitaar en kora en speelt verder nog balafoon en djembé.
Hij begon in de jaren '80 elementen uit jazz, salsa en R&B in zijn spel mee te nemen. Hij speelde in inmiddels legendarische orkesten als Alfa Blondy’s reggeaband Dafrasta, Railband de Bamako, Super Biton de Segou, Super Djatta, en met Salif Keita. Hij speelde o.a ook met Stef Bos, Female Factory, Trijntje Oosterhuis, Leoni Jansen en Made in Holland en nu met o.a. Five Great Guitars, Benkadi International. Zoumana Diarra bouwt instrumenten zoals een chromatisch gestemde 44-snarige kora.
Dit is een uniek instrument.
Zie voor meer informatie de website: www.zoudiarra.com

Deze pagina printen