POLO DE HAAS 
Improvisations and Harmonies
Pianosolo met eigentijdse muziek: 
Ton de Leeuw "Les Adieux", 
Theo Loevendie o.a. Strides en Walk. 
Clavicenter PDH 250902
Obsederend en pakkend - Luister

Vier flitsende stukken van Theo Loevendie contrasteren mooi met de mystiek van Ton de Leeuw
- NRC                   
Lees verder>>>

Brug tussen klassieke muziek en hedendaags repertoire - muzikaal avontuur
-HVT Magazine  
Lees verder>>>

Terug

 

 

 

 

 

 

 

Ton de Leeuw

Een van de mooiste pianowerken die de laatste jaren werden geschreven door een Nederlandse componist is Les Adieux van Ton de Leeuw uit 1988. Het werk duurt ongeveer twintig minuten en is als het ware één grote spanningsboog. Met minieme middelen wordt een complete wereld geschapen. De titel verwijst niet naar de gelijknamige sonate van Beethoven maar naar Ton de Leeuws vertrek uit Nederland (sinds een paar jaar woont hij in Parijs). Het werk van Beethoven staat ver van dat van de Leeuw, hoewel iets van diens monumentaliteit en van de groots opgezette vorm die is opgebouwd uit beperkt tonenmateriaal zeker vergelijkbaar zijn. Beethoven wekt de indruk zijn totale persoonlijkheid in zijn werk tot uitdrukking te willen brengen. De Leeuw, die zich graag laat leiden door de oosterse filosofie, wil juist zichzelf als componist onzichtbaar maken.
'Muziek als artistieke monoloog is voor mij volstrekt onbelangrijk,' aldus Ton de Leeuw. Zonder deze kennis is De Leeuws werk moeilijk te interpreteren. Want de componist vraagt ook van de instrumentalist een grote mate van bescheidenheid in de interpretatie. Hij moet zichzelf losmaken van zijn eigen ego 'om als instrument te kunnen fungeren voor de klank, voor het universele'.
Dat die houding kan leiden tot twee geheel verschillende uitvoeringen van eenzelfde werk blijkt uit de opnames die René Eckhardt en Polo de Haas maakten van Les Adieux.
Eckhardt speelt directer, zit als het ware dichter op de noten. Soms ontstaat een sfeer van statige afstandelijkheid, die Ton de Leeuw ongetwijfeld op prijs stelt, maar af en toe dreigt Eckhardt met zijn benadering de grote lijn uit het oog te verliezen. De Leeuw zelf legt juist daarop de nadruk. 'Het is voor de uitvoerder heel moeilijk om die grote boog vast te houden,' aldus de componist. Bij Polo de Haas is het eerder omgekeerd. Geen moment verliest hij de continuďteit van de muzikale beweging uit het oog. Zijn interpretatie is veel introverter.
Maar het gevaar van te grote gelijkmatigheid ligt daarbij op de loer. Op de cd van Eckhardt staan nog twee werken van Ton de Leeuw: Hommage á Henry voor klarinet en piano en Trio voor fluit, basklarinet en piano. Polo de Haas combineerde Les Adieux met een eigen compositie en met vier flitsende stukken van Theo Loevendie, waarvan het soms jazz-achtige karakter mooi contrasteert met de mystiek van de Leeuw.

Paul Luttikhuis, NRC 1992

Terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met deze cd van Polo de Haas staan we met beide muzikale benen in onze tijd, en ik hoor velen al hardop denken:'Twintigste eeuwse muziek, da's niks voor mij!'
Dat zou ook best kunnen, want De Haas schuwt met deze plaat het experiment niet.
En experiment kost moeite, en is daardoor per definitie lastig. Doe me echter een lol, en lees toch even door, want het leuke van deze plaat is het avontuur. De Haas zegt onder meer:
'Ik hou niet van hedendaagse muziek met een zinledige hoeveelheid nootjes die je in veel gevallen ook zou kunnen improviseren. Muziek moet je meenemen; het hoeft je niet zozeer te ontroeren, maar het moet je ergens raken.' Met deze bagage gewapend plaatste ik de schijf in mijn speler en met de ogen dicht heb ik me laten raken door zoals De Haas het omschrijft  'een waanzinnig avontuur dat licht gaf en ik vloog op de hedendaagse muziek af als een mug op een lamp'.
Ik kan me goed voorstellen dat deze muziek een brug kan slaan tussen de klassieke muziek en het hedendaagse repertoire. Daarin ligt voor degene die het horen en ervaren wil de kracht ervan. Heel even moest ik denken aan de periode dat ik in een jazz-combo improviseerde en plotseling ontdekte hoe dicht ik bij de taal van Schönberg zat.
Toen pas begon die wereld voor mij te spreken.

Geluidskwaliteit: 8/9
Belang: voor wie wil 10
HVT Magazine

Terug