Piano compositions of the 20th century:
Escher, Goeyvaerts, Bruynèl, Straesser, Bon, Bank, Kunst en Orthel.
Emergo Classics EC 3911-2
Een discografische mijlpaal op het gebied van de recente Nederlandse pianomuziek
Superieur ingespeeld door meesterpianist Polo de Haas
- De Gelderlander      
Lees verder>>>

Helder, pianistisch en door De Haas met kennelijk groot plezier speciaal voor deze cd opnieuw ingespeeld
- Trouw                       
Lees verder>>>

Terug

 

 

 

 

 

 

 

Polo de Haas, Nederlandse pianomuziek
Maar liefst op de kop af 80 minuten staat er op deze riant met Nederlandse en door meesterpianist Polo de Haas superieur ingespeelde cd. En wat méér is, muziek van componisten die deels in ons land en waarschijnlijk ook daarbuiten ten zeerste zijn ondergewaardeerd. Een grote verrassing was bijvoorbeeld Just Signals van Joep Straesser. Een opus van een deels weerbarstige en onverhuld romantische signatuur. Soms verwant aan Anathema van Peter Schat, maar dan aanzienlijk overtuigender van inhoud. En ook veel minder modieus. Niet minder imposant zijn de Miniaturen , opus 8 van Willem Frederik Bon, die dateren uit 1968 en als een soort late maar zeer overtuigende Hollandse evenknie van Schönbergs Sechs kleine Klavierstücke, opus 19 kunnen worden beschouwd: uiterst gecondenseerde, hyperexpressieve en rijke muziek die het eens temeer onbegrijpelijk maken dat het werk van deze componist niet veel meer op de programma's prijkt. In hoge mate prikkelend is tevens Brouillard voor piano en tape van Ton Bruynèl, dat soms aan de elektronische muziek van Jan Boerman doet denken, én, niet te vergeten Jos Kunsts Solo Identity II waarin de echo's van Xenakis pianostukken op een hoogst originele wijze zijn verwerkt. Alsof het nog niet genoeg is bevat deze cd ook nog modelvertolkingen van Léon Orthel Cinq études Caprices, Jacques Banks The Minimal Means of Carl Unthan, Karel Goeyvaerts' ritueel geconcipieerde Litanie I alsmede de vol carillonklanken stekende Sonatina per pianoforte, opus 20 van Rudolf Escher. Dit alles met meesterhand tot leven gebracht door de handen van Polo de Haas die in geen enkel opzicht voor één gat te vangen is. De opname is voortreffelijk en het geheel is voorzien van uitvoerig en zeer inzichtelijke toelichtingen. Een discografische mijlpaal op het gebied van de recente Nederlandse pianomuziek, kortom.

Maarten Brandt, De Gelderlander

Terug

 

 

 

 

 

PIANOMUZIEK UIT DE EERSTE HAND

Met behulp van bestaande opnamen uit de omroeparchieven en een drietal nieuw ingespeelde werken kijkt pianist Polo de Haas op deze cd met de luisteraar terug op een halve eeuw Nederlandse pianomuziek. Smeuïg beschrijft De Haas in het goed gedocumenteerde cd-boekje, hoe hij met zijn leraar Jan Odé de componist Rudolf Escher in zijn weelderig ingerichte huis aan de Keizersgracht bezocht, om hem zijn Sonate per pianoforte (uit 1951) voor te spelen. Het bleef het enige moderne werk dat hem tijdens zijn opleiding werd aangereikt, maar deze ervaring zette hem aan tot een levenslange zoektocht naar eigentijds repertoire aan. Terecht dus dat deze jubileum-cd met de Sonate van Escher aanvangt. Het driedelige werk is nog steeds het aanhoren waard: helder, pianistisch en door De Haas met kennelijk groot plezier speciaal voor deze cd opnieuw ingespeeld op een Yamaha-concertvleugel. Van nog meer inleving en betrokkenheid getuigen de eveneens recente opnamen van de welsprekende Miniaturen uit 1966 van Willem Frederik Hermans, die op deze 80 minuten lange cd een soort oase vormen, in die zin dat muzikaliteit en intellect hier bijkans volmaakt samenvloeien. Het zeer diverse aanbod op deze cd is stellig voer voor alle pianisten. Veel stukken kunnen ze als het ware uit de eerste hand beluisteren, want De Haas voerde vele werken als eerste uit: zoals de compositie Brouillard  van Ton Bruynèl, waarvan een live-opname werd ingevoegd.
Een beetje belegen klinkt de meeste pianomuziek uit de omroeparchieven wel, met een soms te schelle diskant, maar dat ligt misschien aan de esthetiek die in de jaren zeventig en tachtig opgeld deed. De archief-opname van Solo Identity I  van Jos Kunst uit 1973 blijkt zich echter goed gehouden te hebben en noopt tot geconcentreerd luisteren.

Kees Arntzen, Trouw

Terug